2011. május 18., szerda

Tényleg kell az a sok babakelengye?

A napokban találtam, szeretném megosztani veletek is:

"A leendő szülőket babakellékek tömkelegével árasztja el a babakelengye-ipar és a civilizáció, csupa "feltétlenül szükséges" babasággal: kiságy, babahinta és pihenőszék, járóka, babakocsi, cumisüveg és cumisüveg-melegítő, cumi, kiságyra szerelhető zenélő-forgó és egyebek. Komoly feladat lehet eldönteni, valóban szükséges és hasznos-e valamennyi, különösen egy babagondozásban kevésbé jártas, újdonsült szülőnek.

Fotó forrása: www.modernmommysonline.com

Ráadásul a legtöbb manapság eladott babafelszerelés nem csak fölösleges és drága, de kifejezetten ártalmas is. Valamennyiük olyan természetes és hasznos dolgokat hivatott helyettesíteni, amelyet csak a szülő adhat meg a babának. Ilyen felszerelés például a pihenőszék és a babahinta, hogy ne a szülőnek kelljen szórakoztatni a kisbabát. Tápszerek, cumisüvegek és cumisüveg-melegítők váltják ki a szoptatást, játszócumi a komfortszopást. A kiságy felment a csecsemővel való együtt alvás terhe alól, a járókának köszönhetően nem kell ölben tartani a babát, és a babakocsinak hála, hordozni sem kell.

Ezen bébicikkek nagy része az 1940-es, 1950-es évek táján látott napvilágot, amikor - a háború utáni modernizáció közepette - az anyaságot is azon "elfoglaltságok" közé sorolták, amelyeknek előnyére válnak a modern találmányok. Míg a háztartási gépek, mint pl. a mosogatógép, porszívó, mosógép megkönnyítették a házimunkát, a gyermeknevelés körüli cikkek csak bonyolították úgy a szülők, mint a gyerekek életét. Sokkal nagyobb valószínűséggel választja ugyanis a gyerek a szüleivel való együtt alvást, mint a rácsos ágyban való egyedüllétet, így míg az előbbi esetben mindenki számára kellemes élmény a fektetés, utóbbi esetben könnyen a nap legrettegettebb időszakává válhat. Mert a mi kőkorszaki babáink, ösztönös tudatában valódi szükségleteiknek, természetes, ősi bánásmódot igényelnek, amelynek a különféle eszközökkel való kiváltása elkerülhetetlen ellenállásba ütközik, ismétlődő konfliktushelyzeteket eredményezve. Ezen konfliktusok a szülő-gyerek kapcsolatot sodorják veszélybe, és mivégre? Mély szomorúsággal tölt el, amikor jó szándékú, de félretájékoztatott szülők hagyják, hogy gyermekük "kisírja magát" a babaágyban. Nem csak fájdalmas ez a folyamat, de semmi haszna nincs, és számos ártalmas üzenetet hordoz a baba számára: hogy senkire nem számíthat, hogy nem méltó az emberek odafigyelésére, és - ami a legrosszabb - azt tanulja meg, hogy helyénvaló semmibe venni mások szükségleteit és érzéseit, míg ő az erősebb egy kapcsolatban. Ezek a káros üzenetek általános életfilózófiaként maradhatnak meg benne, hosszú idővel azután is, hogy az adott tapasztalatot elfelejtette.

Melyek tehát azok a dolgok, amelyek valóban hasznosak és előnyösek egy újdonsült szülő számára? Nem túl hosszú a lista: egy jó nagy ágy (vagy egyszerű matracok a hálószoba padlóján) az együtt alváshoz, egy kényelmes hordozókendő a baba hordozásához, egy szoptatós párna és egy zsámoly a szoptatás kényelmesebbé tételéhez, egy szoptatós nyaklánc (ha szükséges), és - főleg - szívből jövő, szívhez szóló olvasnivaló, folyóiratok és könyvek a kötődő nevelésről. Ahogyan Marilyn Hogan írja, "a babafelszereléseket csak a szülő-gyerek kapcsolat megerősítésére szabadna használni." Sajnos, a piacon fellelhető legtöbb termék ma csak rontja ezt a kapcsolatot.

Babáink, akik csak természetes igényeiket próbálják kielégíteni, sokkal többet érdemelnek. Szerencsére, ezen szükségleteket kielégítése - szerető odafigyelés, szoptatás, együtt alvás és hordozás - nem kerül semmibe, mégis, a létező legnagyobb ajándék!"

Jan Hunt, M.Sc


A cikk fordítását és közzétételét a Natural Child Project engedélyezte. Jan Hunt a The Natural Child: Parenting from the Heart (2001) és az A Gift for Baby (2006) könyvek szerzője, és a The Unschooling Unmanual könyv társszerzője. Weboldalát itt találod: http://www.naturalchild.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd! :)